Mi vár ránk 2015-ben, mire kell felkészülnünk?

Vizsgáljuk meg, mi várható a hazai és a nemzetközi gazdaságokban, illetve a pénzpiacokon!

Elképzeléseinket pontosítottuk a Portfólió által szervezett Befektetés 2015 konferencián hallottakkal.

 Portfólió előadás

 

Mike Turner felvázolta, hogyan lehet a legtöbbet kihozni a tőkepiaci mozgásokból. Adam Lessing elmondta, hogy a részvénypiacok növekedési időszaka nem szűnt meg, csak volt benne egy kis szünet!

Cunamira jellemző, hogy a hatalmas hullám érkezése előtt, beszívja a tengert, melyről sokan azt képzelik, hogy apály. De ez csalóka. Ugyanez játszódik le a pénzpiacokon.

Azaz mielőtt elszabadul az infláció, defláció látszódik, majd hirtelen tör ránk az értéktelenedés.
Az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala szerint az eurózóna éves inflációs adata -0,2 százalék lett. Magyarországon ugyanez -0,9%. Tehát csökkentek az árak. Erre öt éve nem volt példa.
Magyarországon a további rezsicsökkentés, az infláció lejtmenetéhez további segítséget nyújt. Ez elsőre nagyon előnyösnek tűnhet.

De közben mi történik Kínában, az USA-ban és Magyarországon?

Ha az árak csökkennek, az egyúttal a fejlődés gátjává is válhat. Hogy miért? Az emberek nem vásárolnak, nem ruháznak be, mert „holnap” majd olcsóbb lesz.
Így van ez Japánban, ahol az emberek tradicionálisan keveset költenek, inkább megtakarítanak, állampapírokat vásárolnak, akár nulla százalék kamattal.

Kínában lassul a gazdaság ugyan, de még mindig erős növekedésben van. Azonban visszatért egy jó gazdasági tervezésre, amelyben a belső fogyasztásra is nagy hangsúlyt fektetnek 6-7% közötti növekedést terveznek 2015-re.
Ez a lassuló növekedés kihat a nyersanyagárakra is.
A túlkínálat miatt az olaj olcsó, emiatt az olajállamok komoly gondban vannak, a költségvetéseik tarthatatlanok.
Irak, Irán, Nigéria, Venezuela, Oroszország.

Az USA gazdasága azonban növekszik (2,1% GDP növekedés).

A munkanélküliség csökken, az ingatlanpiac beindult, az infláció alacsony (1,8%), miközben nincs deflációs veszély. A dollár erős, ennek ellenére óvatosnak kell lenni, mert tudvalevő, hogy egy véges világban nem lehet végtelenül jól élni! A nyereséget azonban, érdemes még bennhagyni!

A dollár erősödése miatt, a második félévre várt kamatemelés, esetleg későbbre is tolódhat. Emiatt áramlik a pénz a részvénypiacokra. Ezért tapasztaljuk az elmúlt időszak emelkedését,- komoly hullámokkal- amely egyre erősebb túlértékelést teremt.

Ezzel szemben Európában nagyon lassú a növekedés (0,6%), gyenge a gazdaság.
Magas a munkanélküliség.Befagyott a hitelezés.

Bár az ECB (Európai Központi Bank)minden eszközzel a növekedés beindítására törekszik, eddig nem járt túl sok sikerrel. Viszont az ECB QE programjának bejelentése a likviditási bőség hatására pozitív hatással van a részvénypiacokra.

Mi történik itthon?

Az Uniós kitettségünk nagy,és ha az gyengélkedik, nagymértékben hátráltatja gazdaságunk beindulását.
Őrlődünk a két nagyhatalmi világrész(Oroszország valamint Európa, USA) között. Nem vagyunk jó helyzetben.
Szándékosan nem akarok politikáról beszélni, hiszen nem ez a feladatom. Úgy gondolom, egy gazdasági szakembernek függetlennek kell maradnia.
Hogyan lehet mégis tervezni a jövőnket?

Ráadásul úgy, hogy ne mások döntsenek a sorsunkról, életszínvonalunkról, hanem mi magunk!

Itthon láthatjuk, hogy a gazdaság szinten tartása miatt a költségvetés újabb és újabb adókat vezet be, csökkenti a szociális juttatásokat, külföldi érdekeltségeket igyekszik megszorítani.
Sorozatban hozza az eddig megszokottól eltérő gazdasági intézkedéseket.

Mit tehetünk mi, egyszerű átlagemberek?

Jövőnket nagyon sok tényező befolyásolja! Ilyenek Pl.:, meddig képes fejlődni Amerika, milyen eredménye lesz az ECB új pénz nyomtatásának, mi történik Kínában, meddig marad olcsó az olaj, hol és mekkora háborúk tőrnek ki, stb..?

Lehetne még sorolni, de egy valami dönti el a jövőnket! Ez pedig a demográfia!
Ez az egy, amit világosan látunk, ezért pontosan ki tudjuk számolni.
Ez az egy, amivel biztosra tervezhetünk és tehetjük függetlenné magunkat, minden politikai, gazdasági befolyástól!

A tendencia a globális népesség öregedése és ez komoly gondokat vetít előre!

Ma két választás van Magyarországon:

  1. Változtatunk gondolkodásmódunkon és alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez, megtervezzük jövőnket!
  2. Lassú, de folyamatos elszegényedés vár ránk, lecsúszunk alacsonyabb életszínvonalra.

Mi a megoldás?

Muszáj felkészülnünk, még annak ellenére is, hogy eredendően mindannyian elutasítjuk a negatív kimenetelű lehetőségek elképzelését.

Tennünk kell ezt annak érdekében, hogy életünket ne a véletlen (előre nem látható) események határozzák meg, hanem mi magunk!
Az utolsó pillanatban vagyunk!

Vajon a hétköznapi ember számára előre tervezhető volt a kerék, a számítógép, a mobiltelefon netán az internet?Ésa pénzügyi globalizálódás által okozott előnyös vagy épp hátrányos hatások?
Ma már ismerjük, használjuk ezeket, de nem is olyan régen még megmosolyogtuk, mikor a fantasztikus filmekben egymást nézték telefonálás közben a beszélgető partnerek.
A lényeg az életünk megtervezése, az ehhez szükséges pénzügyi háttérrel!

Elgondolkodtató, hogy ma Magyarországon ekkora nagy baj lehetett a hitelek felvételéből. Miért van az, hogy mikor beszélgetünk emberekkel arról, hogy a jövője érdekében takarítson meg, akkor sok esetben a válasz az, hogy nem tudok olyan hosszú időre tervezni. Értem!
Viszont mikor küzdenek annak érdekében, hogy hitelt kaphassanak, bosszankodnak a szigorodó feltételek miatt, de, ha lehet, habozás nélkül elkötelezik magukat 10-20 évre egy hitel kedvéért.

Ön tudja a választ?

Idén is folytatjuk a Kisbefektetői Klub előadássorozatát!
Kérjük, írja meg, ha valamilyen téma mélyrehatóbban érdekli! Ha kíváncsi milyen módon lehet tervezni a mai világban a jövőnket jöjjön el előadásainkra.

Állunk rendelkezésére!

Következő előadásunk Budapest. február 19. csütörtök, 18 órai kezdettel.
Előadás végén kötetlen beszélgetés! Tervezett befejezés 20,30h

RÉSZLETEK AZ ELŐADÁSAINK FEJEZETBEN!

MEGLÉVŐ BEFEKTETÉSEINEK SZAKÉRTŐI FELÜLVIZSGÁLATA DÍJMENETESEN!