Hétköznapi pazarlások

Szegényedik, vagy gazdagodik?

Megszoktuk otthon a lakásunkban, hogy este nézzük a televíziót. Legtöbb helyen az elektronikai eszközeink, televízió, rádió, hangtechnikai berendezéseink egy helyen vannak. Közös jellemzőjük, hogy távirányítóval kapcsoljuk be, illetve ki a készülékeket.

Rendben is van ez így, hiszen ki van kapcsolva, gondolnánk. Ha kicsit vizsgálódunk, hamar kiderül, hogy a készülékünk tovább is fogyasztja az áramot.

Kicsit körbe nézünk, rájövünk, hogy nagyon sok olyan dolog van az életünkben, mikor egy kicsit nagyobb odafigyeléssel, több tízezer forintot takaríthatnánk meg.

Sajnos pazarlóan élünk, és ennek legtöbbször nem is vagyunk tudatában.

A világ gazdagabb részein bizony sokat foglalkoznak azzal, hogyan lehetne kevesebb ráfordított energiával kihozni ugyanazt az eredményt.

Németországi utamon azt tapasztaltam, hogy lépten-nyomon napelemekkel biztosítják a háztartásokhoz, sőt az agrárgazdálkodásokhoz az energiát.

Saját napelem telepük van, így ha többet termelnek, mint amit felhasználnak, akkor még pénzt is kapnak érte.

Két árammérővel szerelik fel a házat, az egyik az elfogyasztott áramot méri, a másik a megtermelt energiát, és a kettő közti különbségért, vagy fizetnek, vagy pénzt kapnak.

Mi meg, még mindig pazarló módon élünk. Folyatjuk a vizet a zuhanyból, vagy a csapból, szappanozás közben is.

Nem gyűjtjük a hulladékot szelektíven. Nem a kondíciók szerint választjuk ki a bankot, sokszor olyanokért fizetünk, amiért normális körülmények között nem kellene.

Nézzünk egy rövid számítást.

5db elektronikai készülék „standby”, azaz készenléti üzemmódban, egy nap 50W (20h/nappal számítva) energiát fogyaszt, tehát amikor nem nézünk, vagy hallgatunk rajta semmit.

Egy Watt napi átlagára 42 fillér/h. Egy nap 50Wattal számolva 50X42=21 Ft

365X21Ft= 7.665 Ft

Nagyon sok esetben előfordul, hogy bekapcsoljuk a televíziót, de nem nézzük, mert más elfoglaltságunk van. Nem kapcsoljuk ki, mert a kedvenc műsor majd valamikor elkezdődik. Ebben az esetben, ha csak egy órát működik feleslegesen a készülék, akkor elfogyaszt potyára, egy évben, további 2-3 ezer forintot.

Ezen a példán is láthatjuk, hogy ez a nem odafigyelés egy évben tízezer forint felesleges költséget jelent. Nem tűnik soknak, de ha megnézzük, hogy egy bankváltáson, akár 30-40 ezer forintot is spórolhatunk egy évben, és számba veszünk mindent, akkor máris százezer fölé ment a felesleges költségünk.

Ehhez, aki ismeri az alapvető pénzügyi műveleteket, az akár hat-hétévente, megduplázhatja megtakarított pénzét.

Ez akár több millió is lehet.

Nem odafigyeléssel, ez mind megy a „szemétbe”, és gazdagodás helyett, szegényedünk.

Gondolják meg jól, mit miért tesznek. A jövőjüket dobják ki az ablakon, ha az „elfolyó” pénzekre nem vigyáznak jobban.

Használja ki tapasztaltunkat és kamatoztassa pénzét, ne az ablakon szórja szét!

Egy beszélgetést megér!

 

Vissza