Elszabadul a pokol?

2017.03.18

Üres zseb

“Idő kérdése, hogy elszabaduljon a pokol a piacokon” – figyelmeztet a szakértő!

Az amerikai jegybank tegnap újra kamatot emelt!

Hiszen a gazdaságukba európai és japán befektetők rengeteg pénzt hoznak, amitől emelkedik a részvénypiac, de a kötvények értéke stagnál!

A masszívan eladósodott amerikai pénzügyi rendszer olyan, mint egy nitroglicerinnel töltött teherautó a göröngyös úton: egy apró hiba felrobbanthatja az egész gazdaságot.

Ha az európai és a japán központi bank felhagy az elképesztő ütemű pénznyomtatással, az könnyen óriási pusztítást okozhat a kötvénypiacokon – mondta el a csak kötvénykirályként ismert Bill Gross!

A brutális eladósodottság miatt lehet, hogy egy nemzetközi hitelválsággal járó piaci összeomlás előtt állunk?

Hogyan néz ez ki Bill Gross szerint?

A történet egyik szereplője az ominózus unoka volt, aki betesz egy dollárt a bankba, az pedig kölcsön adja ezt Joe-nak, aki egy pizzázót nyit belőle. Joe Sallytől veszi meg a pizzához szükséges alapanyagokat, aki pedig beteszi a pénzt a bank folyószámlájára. Ezzel gyakorlatilag kettő lett az egy dollárból: van egy Sally számláján és egy, ami az unoka betétjében van. Mindketten abban a szilárd hitben vannak, hogy az egy dollár az övék, pedig a bank széfjeiben csak egy dollár van. A bank az eszközeit és a kötelezettségeit is megduplázta: az eszközei közt ott van a széfben lévő pénz és a hitel, amit Joe-nak adott, a kötelezettségei közt pedig ott van az unoka pénze és az a pénz, amivel a bank Sallynek tartozik. A bank ezután annyiszor hitelez újra ebből a pénzből, ahányszor akar (amennyiben a felügyelet tartalékképzési követelményeit teljesíti), Gross ezt ahhoz hasonlította, mint amikor egy bűvész a kalapjából öt-hat nyulat előhúz.

Az összes betétes azt hiszi, hogy bármikor kiveheti az egy dollárját a bankból, pedig ez nem igaz, tévedés, hogy ott van a bankban a pénzünk.

Megnyugtatok mindenkit, hogy Magyarországon ugyanez a helyzet!

 

Íratkozzon fel hírlevelünkre és rendelje meg
díjmentes pénzügyi alapképzésünket!

 

Kérem a Pénzügyi Alapismereteket